11 Şubat 2018 Pazar

DEDEMAN SİNEMASI 3 CADDE

Bahçelievler Dedeman Sineması

“Akay Dedeman” ve “Bahçelievler Dedeman” adlarıyla bilinen Dedeman Sinemaları, 1971 yılı ortalarında açıldılar. Akay Dedeman, Bakanlıklar semtinde Akay Caddesi üzerinde bulunuyordu ve 1500 kişi kapasiteliydi. Burada filml
erin yanı sıra sık sık konserler de düzenlenirdi. Edip Akbayram, Nilüfer ve Cem Karaca konserlerini hatırlıyorum. Bu sinemada seyrettiğim filmler arasında Stanley Kubrick’in “2001 Uzay Macerası” filminden çok etkilenmiştim. Kapıdaki kalabalık hala gözümün önündedir. Akay Dedeman Sineması 70’li yılların ortalarından sonra kapandı. Yeri, önce gazino, sonra bar ve en son olarak da hastane binasına dönüştürüldü. 


Bahçelievler’de bulunan Bahçelievler Dedeman Sineması 1400 kişilikti. Bahçelievler 3. Cadde No: 38-41 adresinde bulunan sinema, sinema sektörünün krize girdiği dönemde açılması ve aynı semtte Arı Sineması gibi güçlü bir rakibi bulunmasına karşın varlığını bir süre devam ettirmeyi başardı. Bu sinemaya gelen filmleri de kaçırmamaya çalıştığımı hatırlıyorum. Hatta bir keresinde Levent Kırca bir arkadaşıyla film izlemeye gelmiş ve tesadüf eseri önümdeki koltukta oturmuştu. Sinemanın tam olarak hangi tarihte kapandığını hatırlamıyorum. Tahminen 70’li yılların ortasında olmalı. Sinema binası bir süre kapalı kaldı. Bir ara MHP’ye bağlı kültür merkezi gibi kullanıldı. 1980 sonrası burası kapatıldıktan sonra sinema binası uzun süre boş kaldı. Daha sonra restore edilerek Bahçelievler On Sineması adı altında 2000’li yılların başında tekrar açıldı. Alt katı bowling salonu olan Bahçelievler On Sineması da uzun soluklu olamadı. Ankara’da ve Türkiye genelindeki çok sayıda sinemanın da sahibi olan Tüze Grup burayı aldı ve Bahçelievler Tüze On Sineması adıyla işletmeye başladı. Tüze Grup, 2007 yılında Avşar Film ile ortak oldu. Ancak geçirdiği ekonomik kriz sonrasında 2008 yılında sinema sektöründen çekildi. Bahçelievler Tüze On Sineması da aynı yıl kapandı.


(alıntı)

0 yorum :

Yorum Gönder