Timur Eriş
"Çiftliğin ağası Ali Eriş benim dedemdir. Fotoğraftakiler çiftliğin işçilerine benziyor. Ali Dedemin ve çiftliğin eski zamanlarda çekilmiş çok güzel fotoğraflarını amcam muhafaza ediyor. İleride fotoğrafları taratırsam eğer yayınlarım. Dedem giyimine kuşamına çok dikkat eden, fotoğraf çektirirken de eski adamların yaptığı gibi mağrur şekilde duran bir kişiydi."
Üstteki fotoğrafın sol ortasında görülen Abdi Paşa Çiftliği. Dedemler 1939 da gelmişler. Çiftliği 1968 e kadar işletmişler. Belediye 1968 de hayvancılığı yasaklamış, hayvanlar Eskişehir Yolu ve Sincan'daki çiftliklere gönderilmiş. Abdi Paşa Çiftliğinin son kalan arazisine 1983 de apartman dikildi. Yayınladığım fotoğraflar şimdiki 82. eski 11. sokağın 30 ve 32 nolu apartmanlarının olduğu yerdir. Fotoğraflarda ben ve kardeşlerim görünüyoruz. Fotoğrafları rahmetli Ahmet (Eriş) amcam çekmişti. Tarih 1970 lerin ikinci yarısı...
Ahmet Amcaların Köpeğinin ismi Red
Yılmaz Askan
"Burası Anıtkabir'den Bahçelievler'in görünüşü. Çukurda görülen çizgi Dikmen deresi. Arkadaşların çoğu açıktan aktığı zamanları bilir. Günümüzde Mareşal Fevzi Çakmak Bulvarının altından kanal içinde akıyor. Yakın planda tek olarak görünen binanın bulunduğu yer şimdi Başkent Hastanesi. Ayrıca, dere kenarında Anıtpark'a doğru Abdi Efendi Çiftliği varmış ama çok eski olacak herhalde ben hatırlamıyorum. Burada kadrajın dışında kalmış olabilir. Fotoğrafın büyük halini dikkatle incelerseniz tam orta kısımda Bahçelievler Camiinin minaresini ve kubbesini göreceksiniz."
İncesu deresi Elmadağ'dan doğar İmrahor vadisini geçer, Kolej, DTCF önü, Gençlik parkı ve Hipodromu geçip Akköprü civarında Çubuk çayı ile birleşerek Ankara çayını meydana getirir.
Mareşal Fevzi çakmak Caddesini altından geçen Dikmen Deresi ise, Dikmen vadisi , Aşağı Ayrancıdan sonra Eskişehir yoluna paralel gidip, DMO önünden kuzeye kıvrılarak Bahçelievler ile Anıtkabir arasından geçip, Beşevler, eski demiryolları hastanesi yanından Atatürk Orman Çiftliği arazisine girerek Çubuk çayına karışır. Her ikisi de açık olarak akıyolardı. Bu gün yeraltından akmaya devam ediyorlar.
İlk fotoğrafta siyah çizgi olarak görülen kıvrılarak Abdi Paşa Çiftliğine doğru giden dere ise Kirazlıdere. Kirazlıdere de bu gün yeraltından akmaktadır. Anıtparkın hemen arkasında bulunan mazgalların birine gidip sessiz bir ortamda dinlerseniz Kirazlıderenin sesini duyabilirsiniz. Belki kendisini görebilirsiniz. Biz gece gitmiştik. Yalnız sesini dinledik.
Video semtimizle ilgili değil ama söz İncesudan açılmışken derenin yeraltından aktığını gösteren, arkadaşım Ahmet Soyak beyin bir videosunu aşağıda paylaştım.
Ercan Yeldan
1973-75 li yıllarda su doldurmaya gelirdik. Kaz ördek leri hatırlarım
Yavuz İnandık
Çiftliğin tam karşısında-simetrisinde yer alan bina da Gülhane Askeri Hastanesi'nin eski binası sanırım. Yukarıya doğru da şimdiki KKK nın arazisi görülüyor.Onun da üstünde şimdiki Anıttepe Spor Kompleksi'nin arsası..
Tuğrul Ülgen
Çocukluğumda elimde sapanla kuş avlamağa en çok gittiğim yer di...Sonraları o çiftliğin yavaş yavaş nasıl kaybolduğunu ve betonlaştığını hüzünle izledim...Abdi Paşa'nın kim olduğunu da hep mearak etmişimdir...
Çiftliğin biraz ilerisinden geçen İncesu Deresi (boklu dere denilirdi) üzeri açık olarak bütün Ankara'nın kanalizasyonunu akıtırdı buradan...Koku ve haşerat nedense çok da rahatsız etmezdi...Biz birinci cadde' de otururduk ve bütün evler en çok 2 katlı ve ön-arka bahçeliydi. Ön bahçelerde çiçek, arkada meyva ağaçları ile sebze yetiştirilirdi. Tabii tavuk kümesleri de olurdu...Resimde görülen Anıt Kabir yeni inşa ediliyordu . Sene 1950'ler...Bizim bahçedeki tavuk kümesine tilki ve sansar geldiği ve tavuk çaldığını çok gördük...
950-1960 arasında Bahçelievler Ankara'nın en güzide semtiydi. Türkiye'nin İLK yapı kooperatifleri olan ve İş Bankası önderliğindeki, önce ''BAHÇELİEVLER YAPI KOOPERATİFİ'' ve daha sonra ''TASARRUF EVLERİ KOOPERATİFİ'', Bahçelievler'in mahallelerine tek katlı ve iki katlı ve mutlaka arka-ön bahçesi olan özgün evler inşa ettiler. Ankara'nın ileri gelenleri bu evleri taksitle satın aldı...Sonraki yıllarda Bahçelievler 2 kez imar değişikliği yaşadı. Burada yaşayan ev sahibi politikacılar daha çok rant elde edebilmek için 2 defa imar değişikliği yaptırdılar. Bu değişikliklerin ilkinde kat sayısı 3'e ve bir süre sonra da 5 kat izni çıktı. İşte böylece o güzelim Bahçelievler, bahçelerini kaybetti ve şimdiki ''karaktersiz'' apartman ormanı görünümünü aldı...Birinci cadde üzerinde en son yıkılan 2 katlı ev bizim evimizdi.. Ev eskidikçe bakımı da zor ve masraflı olmağa başlamıştı. Nihayet, memur olan Babam da ekonomik şartlara dayanamadı ve bir müteahhitle anlaşıp, 3 daire+2 dükkan karşılığında o güzelim sempatik bahçeli evimizin yıkılmasına izin verdi...İşte Bahçelievlerin kısa hikayesi...Çok daha ayrıntılı bilgi için:
http://www.mimdap.org/?p=21639
http://www.mimdap.org/?p=21639
Mehmet Kaya
Biz 1 cadde arka cephe de otururduk. Direk çiftliği balkondan görürdük. Hatta Anıtkabir'i direk görürdük. Evler yoktu. güzel bir pınar vardı şu icerdik. Şu köpek ısırma olayı saklambaç oynarken onun kulübesine saklanmistim.
Sıtkı Özsancak
Benim hatırladığım kadarı ile; Şu anda 1.cad üzerinde bulunan Sandaloğlu marketten Mrş Çakmak caddesine kadar uzanan toprak renginde fazla yüksek olmayan kerpiç duvarların çevirdiği,içinde köhne bazı binaların da bulunduğu ve tavukların ineklerin beslendiği bir çiftlikti..Bazen buradan taze süt ve yumurta alırdık..Sanırım evleri yakın olduğu için; Sevgili Remide burayı daha detaylı anlatabilir..
Tuğrul Bölükbaşı
Biz 14.sokakta oturduk.1960 1974 arası. Bu çiftlikte oturan Adnan diye bir top arkadaşım vardı hergun mac yapardık önündeki tarlada
Yavuz İnandık
Şimdi Belpa Buz Pateni Salonu, Nikah Salonu vb. nin olduğu alan çukurluktu ve bizim futbol sahamız ( Yeşil Saha) vardı. Alt kısmından , Balgat tarafından gelen ,batı-doğu yönünde bir küçük su ( boklu dere derdik ) akar ve biraz aşağıda güney-kuzey yönünde akan dereye kavuşurdu... Keşke hafızalar müsaade etse de daha eski ve daha çok şeyleri paylaşabilsek...
Ertürk Mercanoğlu
Asil adı kirazli dere fakat kimse bu adi kullanmaz sevgiler 1948 den beri B.Evl oldugum icin
Apti pasa da Sevgili Eris soy adli arkadas cok hakli Apti pasa Eris i tanidim muhasebeci ve ozurlu bir buyugum
Apti pasa da Sevgili Eris soy adli arkadas cok hakli Apti pasa Eris i tanidim muhasebeci ve ozurlu bir buyugum
Timur Eriş
Fotoğraftakiler, Ayten Teyzem, Baki Amcam, Emine Halam, Vangiliya, Fotinila. Dedemlerin çiftliği.
(Fotoğrafı ekleyen : Ilgaz Köksal)
0 yorum :
Yorum Gönder