9 Şubat 2018 Cuma

ESKİ 29 / YENİ 61 SOKAK

27 Mayıs 1960 sabahı Bahçelievler 29. Sokak
27 Mayıs 1960 sabahı uyandığımızda evimizin üzerinden alçak mesafede gök gürültüsü uğultusuyla jetler uçuyordu. Evden erken ayrılan rahmetli babam geri geldiğinde ihtilal olduğunu öğrendik. Radyoyu açtığımızda ihtilal anonsları yapılıyordu.

O tarihte Ankara Cumhuriyet Lisesi orta son sınıf talebesi idim. Ankara Bahçelievler 29. Sokakta oturuyorduk. Evimizin tam karşısında ve 35.Sokak köşesinde Çocuk Kütüphanesi vardı. Üç katlı bina Lütfi Bey’e aitti. Kendisi de üst katta otururdu.
O gün sessiz olan sokağımızda öğleye doğru bir hareketlenme oldu. Harp okulu talebeleri tam teçhizatlı olarak Lütfi Bey’in apartmanını ablukaya aldılar. Biriken kalabalık neler olacağını merakla beklemeye başladı. Apartmana giriş ve çıkış yasaklanmıştı. Evimiz tam karşıda olduğundan, binanın üst kat penceresinin aralanarak etrafa kuşku ile bakan bir çift gözü görebiliyordum. Bu bekleyiş yaklaşık bir saat kadar sürdü. Kalabalık da gittikçe artıyordu. Sivil plakalı bir araçla gelen sivil ve asker kişiler binaya girdiler. Binadan ayrılırken yanlarında Dışileri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve eşi vardı. Şık kıyafetli idiler. Fatin Rüştü Zorlu’ nun yüzü bembeyaz kesmişti. Araca bindirdiler. Biriken kalabalıktakiler karşılarında Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’yu gördüklerinde şaşırmışlardı. Hiç bir taşkınlık olmadı. Sadece cılız bir alkıştan sonra bir kişi bahçeden kopardığı gülleri aracın yan aynasına bağladı ve uğurlandı.

Fatin Rüştü Zorlu’nun evi 3. Caddede 2 katlı müstakil bir villa idi. İhtilal haberini gece aldığında eşi ile birlikte Lütfi Bey’in evine gelerek orada saklanmışlar. Lütfi Bey emekli olmadan önce Fatin Rüştü Zorlu’nun makam şoförü imiş. Lütfi Bey’in iki yetişkin kızı ve bir de 5 – 6 yaşlarında Yıldırım isimli oğlu vardı. Yıldırım sabah sokağa çıktığında arkadaşlarına övünerek; “Biliyor musunuz bizim evimizde Fatin Rüştü Zorlu var” demiş. Bu haber yayıldığında ihtilalcilerin haberi olmuş. Boşuna dememişler: "Çocuktan al haberi."

01.05.2012
Mehmet Hamurkâroğlu


29 ve 35 sokak Köşesi








61. Sokak No:1 Onur Apartmanı
#Bahçelievler #Çankaya #Ankara





Pınar Apartmanı









Turgay Manifatura için tıklayınız

0 yorum :

Yorum Gönder