27 Ocak 2014 Pazartesi

1960'lı Yıllar






Fotoğraf Fehmi Gürol'dan
"Sacide & Fehmi & Sanem, Emek Mahallesi 1960´li yilar Konya Yolu" açıklaması ile paylaşılan fotoğraf.


Nur Hatipoğlu Othan
"K
onya yolunun üstnde Beştepe'de Yumurta Tepe denen yere babam bizi çıkarırdı. Şeytan uçurtması yapar uçururduk, şimdi oralar yekpare beton"

 




İnci Sümer Arslan
"Motokros"da yapılırdı oralarda ve Yumurtatepe hala duruyor. 



Baha Şen
"
G
üzel anılarımızın olduğu Zevk(li) Yazlık Sineması, yan tarafta Bahçeli Gençlik Spor Klübü binası ve tenis kortu"

Nur Hatipoğlu Othan  
"Şimdiki SGK binasının olduğu yer minderleri alıp giderdik

Inci Sümer Arslan
"İftihar ederdim tenis kortumuzla, ayrıcalığımıdı, diğer semtlerden"

Orhan Uğurluoğlu
"Bahçeli Gençlik'te Langırt, Bilardo, Masa Tenisi vardı... Bizim Apartmanın 8 kızını alır tek başıma sinemaya götürürdüm. Sıkıysa yan gözle baksınlar ki, herkes bizi tanırdı sinemada.."

Ali Atik

"Bır de gazoz satanlar vardı, açacağı sıselere sürter ses çıkatrılardı"

Bülent Çeltikçi
"Tenis kortundan biraz daha ileriyi (sinemanin aksi yonde) çekselermis bizim apartman gozukecekmis, biz 1964 yılında taşındık. Kortun etrafinda bu kadar ağaç yoktu, tahmin ederim o tarihten çok daha önce çekilmis. Tenis kortunun yerinde SGK, Zevk Sinemasinin yerinde Migros var şimdi" 


 Turhan Gönentur
"
Tam benim eski evin yanı burası, O 'Zevkli' sinamada (önce Zevk sinamasıydı sonra Zevkli sinama oldu) çocukluğum geçti, yazın her gece ordaydık.. Tenis kordunun alt tarafında ise 3. Caddeye yakın kısmında, top oynardık, hey gidi günler hey."

 



Oğuz Soysal
 "3. Cadde'nin eglence merkezleriydi. Ben biraz daha değişmiş, son hallerini hatırlıyorum. Zevkli Sinama'da az Tarkan ve Karaoglan filmi seyretmemistik. Spor klübünün etrafi kapalı olduğu için bize ulaşılmaz bir yer gibi gelirdi. 1970'li yılların ortasında ikisini de yıkıp "ucube" binalar diktiler. Bahçelievler'i biraz daha öldürdüler."

 Ali Alpar
"Tenis kortunun kort olduğu zamana yaşım yetmiyor ama o kort yıkıldıktan sonra kortun olduğu alanda futbol maçı yapardık ve sahanın adına da "kızıl saha" derdik çünkü kort olmamasına rağmen toprağı hala kırmızıydı... Zevkli sinemayı ise çok net hatırlıyorum. Bu 2 yanyana yer, 2. Caddedeki evimize yaklaşık 150-200 metre mesafede olduğu için oralarda az zaman geçirmedik" 

Baha Şen 
"Kızıl saha da maç için atıl hale gelmiş klüp binasının, bekçisine 2-3 paket samsun sigara vererek oynardık"

Fehmi Tahmaz
"Ben Emek Sekızınci Caddenin sonundakı 90 Sokakdan asagı karda kaydığımı hatırlıyorum hic araba yoktu bız Sekızde otururduk ..Bız koseden kalkan dolmuşa hadi gidelim derdik.."

Orhan Altınay
"8.ci Caddenin, Konya Yolu tarafında henüz şimdiki gibi binalar yoktu çok boş arsa vardı. Bir arkadaşımızın evide orada idi o boş arsalarda sık sık futbol oynardık"

Erol Daylan
"Lisenin A binasından sonra boş araziydı oynamaya bile geçilmezdi o tarafa (yeni lise tarafı) biraz ilerde golf sahası vardı. 

Otobüsler 4.Caddeden girer 71.Sokaktan dönerdi, 8. Caddeye giderdi ya da tam tersi."

Yılmaz Askan
"1966 yılında, 60. sokakta Cumhuriyet Lisesi karşısındaki Cumhuriyet apartmanında daire satın aldığımızda Cumhuriyet Lisesi inşaatı henüz tamamlanmamıştı. Bizden sonra 3-4 apt vardı. Sokağın devamı yoktu zaten. İnşaatların temellerinden çıkan taş, toprak yola dökülerek 60. sokak uzatıldı.

90. sokak yoktu. 72. sokağa inen merdivenler de yoktu. O kısım dik bir yokuştu. 8. caddenin sonunda yazlık sinema vardı. Sinema ile 60. sokak arasında yani 90 sokağın yokuş bitiminde düzleştiği yerde çiftçilerin sabanla tarla sürdüğünü hatırlıyorum."

Fulya İnan
"Otobüse yalnız bindiğim zaman 75 kuruştu öğrenci , daha önceleri büyükler ödeme yaptığından kaç paraydı hatırlamıyorum"

Orhan Alpay
"Biletçi çok maharetli bir şekilde sabit kalem dedimiz kalemle çizgi atar kalemin arkasındaki silgiyle bileti demetten koparır ve bizlere verirdi"

Ayfer Genç
"Kalemin arkası sanki silgi değilde paket lastiği sarılıydı"

Fulya İnan
"
Otobüslerde biletçinin oturduğu koltuk vardı, Diğer koltuklardan farkı koridora paralel olması idi . Üniversite öğrenci pasosuna Şebeke derdik. Silgi değil sarılmış lastikti kalemin arkasında ki ."

Önder Alpay
"Ama en çarpıcı şey ASLA YAŞLI ve bayanların ayakta kalmaması idi yer vermek için yarışırdık"

Yılmaz Askan
"
Hatırladığım kadarıyla kapılar önce önden binilir arkadan inilirdi. Sonra arkadan binilip önden inilmeye başlanmıştı. O kadar tuhafımıza gitmişti ki bir müddet alışamamıştım. Öğrenci biletini 75 kuruştan önce hatırlamıyorsunuz. 1950 lerin sonunda 5 kuruş, 60 ların sonunda 25 kuruştu.

1960 ların sonunda Balgat tam bir köydü. Zaten Osmanlılar zamanından kalma bir köymüş, sonradan gecekondulaşmış. Eskişehir yolunun kenarında bir sıra tek katlı baraka tipi binada oto tamircileri yeralırdı. Genellikle motor, lastik, ekzos. Uzun yola çıkacaklara veya dönenlere yardım amaçlı küçük sanayi gibi bir yerdi. 
 
Balgat köyü Eskişehir yolundan içeride başlardı. Şimdi ki ana cadde köyün en önemli yoluydu. Köyün içinde hemen her türlü bitkinin bulunduğu çok büyük bir sera vardı. Köyün sonu şimdi Migrosun bulunduğu yerdi. Biraz aşağısında harman yeri vardı. Orada hasat kaldırırlardı. Çevresi tamamen ahırlarla doluydu. Küçük bir yol ile Konya yoluna bağlanırdı..
"
 

Metin Coşkunimdiki Tusso Bloklarının olduğu yerede belli zamanlarda ip cambazları gelirdi, ipler gerilir herkez orda buluşur seyrederlerdi. Baş cambazın adı Boncuk'tu, son gün ipin üzerinde koyun adak edeceklerini söylerlerdi, ama hiç gerçekleşmedi..

Oradan şimdiki adı Beştepe ye geçer Motokroscu gurubunu seyrederdik Cumartesi veya Pazar günleri en popüler Motokroscunun ismi de Hasan Kalaycı'ydı.yaaaa böyleydi işte"  

İbrahim Etem Kısaer
"M
otokrosçu hasan kalaycı Beştepe'de antreman yapardı hatta bir seferde yanılmıyorsam türkiye şampiyonsı orada düzenlenmişti hasan kalaycı kavga döğüş sadece bir tur birinci olabilmişti.

Beştepe-Beşevler isimleri orada bulunan höyüklerden ismini almaktadır o bölge Ankara Çayına kadar köyüm olan BALGATın arazisidir..."
 
Funda Aydeniz
Çocukluğumda, şu anki 8 inci caddenin sonunda Hamdullah Suphi Ilkokulu nun Yanındaki boş arsada, bir yazlık sinema olduğunu ve Buruk Acı filmini izlediğimizi hatırlıyorum. 69/70 li Yılların başı olabilir .
 
Hasan Hoy - Funda hanım, bende yanlış hatırlamıyorsam bahsettiğiniz sinema ABD nin o yıllarda mahallemizde de yer alan Ek Üst Yerleşkesi ne (Aynı Yeşiltepe Biloklarindaki ABD askerleri (joni ler) ve aileleri v.s) için yapılan bir sinemaydı ve o günlerin Hollywood filmleri ve western filmleri gösterildiğini isitmistim! Umarım yanilmiyorumdur.

 
 




 









0 yorum :

Yorum Gönder