7 Şubat 2014 Cuma

ESKİ 4. CADDE / YENİ KAZAKİSTAN CADDESİ

Yılmaz Askan

4 üncü cadde Eskişehir yoluna çıkmazdı. 90 derecelik bir virajla Bahçelievlere doğru dönerdi.
tam köşeden bir tarafta Bahçelievler,bir tarafta Emek görünürdü. Bişkek caddesi olmadığından 71. sokak cadde görevi yapardı ve otobüsler 71.sokaktan 8. caddeye dönerlerdi. İki yönlü ring seferi yapılırdı. Kızılaydan Emek mahallesine giderken "4 ten mi, 8 den mi" diye sorardık.

Gürkaynak Alpay

Bugünkü Kazakistan Caddesi (evvelce 4. Cadde) 1940 lı ve 50 li yıllarda 2.Şimal Sokağı olarak anılırdı ve toprak bir dar patika gibi idi. Bu yoldan batıya doğru göz alabildiğine tahıl tarlası idi. Sadece Atatürk Orman Çiftliği ve Söğütözü ayrılık gösteriyordu.


Sibel Onur Yimşek


4. caddenin son durağa yakın tarafının başındaki tepe de kırsal bir alan idi, mezarlığa benzer taşlar ve hayvan kafa tasları olurdu, mezbaha olduğunu düşünürdük



Yavuz İnandık


.Şimdiki 4. caddenin üst kısmına biz " tepe " derdik.Şimdi ACL Külliyesi'nin ! smile ifade simgesi olduğu alan ile yine şimdilerde DSİ Misafirhanesi'nin olduğu boş arazi yani.O alanın bir bölümünde Bahçelievler'in eski su deposu vardı.Yetkilinin oğulları Şükrü ve Kemal mahalle arkadaşımızdı.Şükrü güvercin beslerdi.O tepeye,bulduğumuz-çaldığımız! kerestelerden baraka yapar içinde ve etrafında -ki topçu bataryasının koruganları da buna dahil- hayal gücümüzün işaret ettiği çeşitli oyunlar oynar, " icatlar çıkarırdık". Eminim Ertürk ve diğer sokak sakini arkadaşlardan yaşı yetenler,bunları anımsayacaktır.Velhasıl çocuklarımızdan ve torunlarımızdan çok daha şanslı bir nesilmişiz diye düşünmemek elde değil. smile ifade simgesi 



Aylin Budak



Bahçelievler Yapı Kooperatifi ve Emekli Sandığı yapı kooperatifleri ile Bahçelievler bir Ankara projesidir. Emekli sandığının KATKISI OLDUĞUNDAN (eMEK iNŞAAT VARDI) adından yola çıkılıp EMEK MAHALLEİ adını almıştır. 39- 40 yılları ile başlayan çalışmanın içinde 4. cadde de vardır.


İbrahim Etem Kısaer


O yolun yapımında şükrü saraçoğlu döneminde varlık döneminde varlık vergisini ödeyemeyen gayrimüslüm çocukları çalıştırıldığını eskiler söylerdi....

Ben balgatlıyım Bahçelievler emek Mahallesi balgatın arazisidir bu konuyu çocukluğumda dinlemiştim..


Cevdet Aygin


60 yıllarda vardı,Selender pastanesinin olduğu yerde eski topçu mazgalları bulunurdu aşağıya inip Balgat'a gidilirdi unutulan Barbaros mahallesinden geçilirdi.4.Cad başındaki İsrail evleri 1958 de bitti(bir İsrail firması yaptı)Emek Mah.sine de Zümrüt evler deniyordu.

Ferhan Özgören

1960'lı yılların sonu....4. Cadde Azeri Turşucusu önü... Cumhuriyet Bayramımızda bayrağımızın asılı olmadığı ev yoktu.


Bülent Üçöz

Cumhuriyet bayramı okula dönüş 4. cadde 

Yonca Ekinci

150 numaralı apartman


Doğan Abaka

"Mehtap Sitesi Girişi Emek 4. Cadde"


Zafer Özkazanç Çelik

54 yillk baba evim. Ankara Emek 4.cadde . 4 yasinda tasindigimiz , anne ve babamin hala yasadigi mekan. Su siralar kentsel donusume yenik dusebilir. Bir hatira kalsin istedim.




Orhan Rüzgar 1981


No:108 Gül Apartmanı





Defne Kırtasiye



DİĞER FOTOĞRAFLAR




60 SOKAK VE 4 CADDE KÖŞESİ



YENİ AZERİ TURŞUCUSU




































































































Esnaflarımız
















0 yorum :

Yorum Gönder