27 Ocak 2014 Pazartesi

1940'lı Yıllar


Yılmaz Askan
"Burası Anıtkabir'den Bahçelievler'in görünüşü. Çukurda görülen çizgi Dikmen deresi. Arkadaşların çoğu açıktan aktığı zamanları bilir. Günümüzde Mareşal Fevzi Çakmak Bulvarının altından kanal içinde akıyor. Yakın planda tek olarak görünen binanın bulunduğu yer şimdi Başkent Hastanesi. Ayrıca, dere kenarında Anıtpark'a doğru Abdi Efendi Çiftliği varmış ama çok eski olacak herhalde ben hatırlamıyorum. Burada kadrajın dışında kalmış olabilir. Fotoğrafın büyük halini dikkatle incelerseniz tam orta kısımda Bahçelievler Camiinin minaresini ve kubbesini göreceksiniz."


1943 Bahçelievler Gürkaynak Alpay Arşivinden

 Gürkayak Alpay

Anılar - 1949
Rahmetli babacığım ve tanrıdan sıhhatli uzun ömür dilediğim anneciğim..
Bu fotograf 28.02.1949 günü çekilmiş..



2 yorum :

  1. Çok güzel bir anı ve harika bir fotoğraf için çok teşekkür ediyorum..Benim çocukluğumdan itibaren yaklaşık 35 yılım Bahçelievler'de geçti..Evimiz 11. Sokaktaki ilk apartmanlardan birinin zemin katı idi.. Buradan arkadaki tarlalar içinde akan "Boklu Dere (Kirazlıdere)" nin kokusu gelirdi..11. Sokak Gençlik Caddesine çok yakındır ve Jansen Planı'nın en güney doğu ucuna yakındır..Bu derenin kenarına ortaokulda iken kuş avlamaya giderdik..Dere Anıtkabirin hemen dibinden akardı ve bir gün ahşap köprü dinamitlerle patlatıldı, kepçelerle yeni bir yatak yapıldı, beton atıldı ve derenin üstü kapatılarak Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi inşa edildi.. Anıtkabir'e sık sık gider ve aşağıya evimizin bulunduğu kesimlere bakardık..
    Artık bu Bahçeli evler kalmadı ne yazık ki..Her şey gibi onu da yok ettiler yık-yap-satçılar..

    YanıtlaSil
  2. Kirazlıdereye yetişemedim fakat Anıtkabir'in bahçesinden Beşevlerdeki benzinliğin arka yüksek duvarına kadar bomboş alanda koştuğumuzu hatırlıyorum

    YanıtlaSil