31 Mart 2013 Pazar

MERAL - YAMAN OKAY KİTAP DOLAPLARININ HİKAYESİ..

Grubumuz bundan dört yıl önce face book üzerinden tarafımdan kurulduğunda bugunku haliyle 1600 kişilik Ankara Emek ve Bahçelievler Semtlerinde yaşayanları toplamak gibi bir düşünce yoktu. Bende herkes gibi arkadaşlarımı bulmak istiyordum. Ancak geçtiğimiz dört sene içerisinde okul arkadaşlarımız dışında aynı okula gitmesek de aynı sokaklarda buyuduğumuz arkadaşlarımızla da bir araya gelmeye fikri ile birlikte gruba her yeni katılan dostumuz kendi dostlarını ekledi ve bu gün yaklaşık 1600 Emek Bahçeli dostu bir araya geldik.

Sıradan bir face book grubundan farklı olarak düzenli buluşmalarımız, gezilerimiz ve sosyal projelerimiz oluyor. Bunların tamamı grup duvarında yapılan sohbetler neticesinde ortaya çıkıyor ve gonullu dostlarımızın katkı ve emekleriyle hayata geçiriyoruz.

Bu güne kadar beş şehir dışı gezisi, bir çok Ankara ve İstanbul buluşması, TSK Gazi Ziyareti, Anıtkabir ziyaretleri vb etkinlik yaptık. Etkinliklerimiz http://emekbahceli.blogspot.com adresindeki blogumuzda da yer alıyor.

Herhangi bir resmi kimliğimiz yok. Girişimlerimiz için resmi başvuru yapmamız gerektiğinde semtlerimizin en eski okullarından olan Ankara Cumhuriyet Lisesi ve Ankara Deneme Lisesi Mezun dernekleri bize yardımcı oluyorlar ki zaten bir çoğumuz bu okullardan mezunuz.

Açık kitap dolabı projesi 2012 yaz başında bir dostumuzun grubumuzda paylaştığı bir açık dolap fotoğrafı altındaki sohbetle başlayarak gundeme geldi.

Dolabımızı once bir sokağa kurmayı planlamışsak da, sonucta her nereye kuracak olursak olalım resmi bir izin almak zorunluluğu doğacağı fikrine vardık. Bir yandan dolabı kuracağımız yer ararken, öte yandan dolabımıza bir isim arayışına girdik. Yakın bir zamanda kaybettiğimiz ve eğitimini Bahçelievler semtinde görmüş değerli sanatçı Meral Okay ismi hepimizin çok hoşuna gitti. Bu arada da dolabın Bahçelievler 5. Caddede yer alan ve bizim çocukluğumuzdaki adı Filli Park şimdiki adı ise Fatih Terim Parkı olan çocuk parkında olmasına karar verdik.

Park Çankaya Belediyesine bağlı olduğundan öncelikle belediyeden bir izin alınması gerekiyordu ancak daha once de soylediğim gibi biz resmi bir kurum ya da kuruluş değildik. Bu aşamada da büyük bir destek vererek Ankara Cumhuriyet Liseliler Derneği bizim adımıza belediye resmi bir yazı yazmayı kabul etti. Bu gerçekten yola çıkışımızın ilk onemli anıydı.

Bu arada belirtmek isterim ki, benimde 88 yılı mezunu Ankara Cumhuriyet Lisesi ne yazık ki artık hayatına devam eden bir okul değil. Bu mezunlar olarak hepimizin en buyuk uzuntusu. Adını Cumhuriyet^den alan ilk lise olma ünvanını taşıyan okulumuz şimdi bahçesinde iki ayrı okulu barındırıyor olsa da, artık ne yazık ki bu isimle yeni mezunlar veremiyor. Derneğimizin bu konuda da devam ettirdiği çalışmalar var. Sonuçta her birimiz büyüdüğümüz semtlere, anılarımıza, çocukluğumuza ve değerlerimize sahip çıkmaya çalışıyoruz.

Dolabımız adına belediyeye yapılan başvuru ardından, uzun bir bekleyiş başladı. Sonucu hepimiz merak ediyorduk. Bir çok dostumuz vasıtasıyla başvurumuz takip edildi ve nihayet Çankaya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'nün dolap projemizi çok beğendiğini ve bunun bir belediye projesi olarak da yürütülebileceği haberini sevinçle aldık.

Bu bekleyiş sırasında bizler büyük bir inançla açılabileceğine inandığımız dolabımız için kitap bağışı toplamaya başlamıştık bile. Yine Ankara Cumhuriyet Liseliler Derneği evsahipliğinde kitaplarımız toplanmaya başladı. Dolabımızı Çankaya Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü yapacaktı. Hava koşullarından etkilenmeyecek, geceleri kilitlenebilecek bir dolap istiyorduk.

Sonuç beklediğimizden çok daha iyi olmuştu. Bir seksen metre boyunda bir metre genişliğinde iki dolap yapmıştı Park ve Bahçeler Müdürlüğü bizim için. Dolapların önlerinde cam ve demirler ile kilitleri vardı. İki dolap gerçekten hiç beklemiyorduk. Dolapların montajı parka yapılıp üzerindeki pervole de kapatılınca artık her şey açılışa kalmıştı.

Bu arada iki dolabımız ama bir ismimiz vardı. Aslında bu muhteşem bir tesadufe dönüşmüştü çünkü Meral Hanım'ın çok sevdiği ve kaybettiği eşi Yaman Okay içinde bir dolap kendiliğinden gelivermişti. Bu iki değerli sanatçının çok istemelerine rağmen bir çocukları olmamıştı ve onların hatırası içleri hazine dolu olarak bir çocuk parkında yaşayabilecekti.  Meral Okay dolabını anneliği temsilen çocuk kitaplarıyla doldurmaya karar verdik. Yetişkin kitapları ise Yaman Okay dolabında duracaktı.

Proje hayata geçtikçe hepimizin heyecanı artıyordu. Bu hem sade birer vatandaş olarak bizlerinde bir araya gelerek ülkemize hizmet edebileceğimizi inancını tazeliyor, hem başkentimizde bir ilke imza atmanın gururunu taşıyor, hem bir sosyal medya projesinin çoğunluğu sadece face book üzerinden birbirini tanıyan insanlar tarafından nasıl başarılı sonuçlara erişebileceğini gösteriyordu.

Tam bir Mahalle imecesi gerçekleşiyordu. Anadolu'nun bu unutulmaya yüz tutmuş geleneği tam da ülkemizde birliğe ihtiyacımız olduğu bir dönemde gönüllü insanların katkılarıyla günden güne büyüyor, şekilleniyor ve bir sonuca ulaşıyordu. Bu anlamda katkısı olan herkese minettarız.

Dolaplarımıza bir isim vermiştik ama hepimizin kapıldığı bu heyecan dalgası nedeni ile isim sahiplerinden de bir izin alınması gerektiği aklımıza gelmemişti. Bunun üzerine değerli sanatçı Meral Okay'ın babası Ata Katı'ya ulaşma yollarını aramaya başladık. Yine değerli dostlarımızın katkılarıyla bu iletişim sağlandı.

Ata Bey girişimimizi çok buyuk bir sevinçle karşıladı ve destekledi. Aynı zamanda Ankara Cumhuriyet Lisesinde 5 yıl Milli Güvenlik Öğretmenliği de yapmıştı ve Bahçelievlere ait çok guzel anıları vardı. Açılışımıza da katılarak bizi onurlandırak olan Ata Bey'e sonsuz saygılarımızı gonderiyoruz.

Ankara'dan ve Türkiye'nin bir çok yerinden kargo ile kitaplarımız gelmeye devam ediyor. Bu kitapları tek tek inceliyor ve grubumuz adına yaptırdığımız kaşelerle kaşeliyoruz. Birinde grubumuzun adı "Emek Bahçeli Eski Dostlar Grubu", diğerinde ise "Lütfen okuduktan sonra kitabı dolaba bırakmayı unutmayınız yazıyor.

Dolabımızın açılışı için bir çocuk parkında olması nedeni ile 21 Nisan 2013 tarihini belirledik. Hem 23 Nisan a çok yakın bir tarih olması nedeni ile hem de değerli sanatçı Meral Hanım'ın ölüm yıldönümüne yakın bir tarih olması nedeniyle bu tarihi seçtik. Çankaya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Sayın Ali Tekin ile görüşerek tarihimizin uygunluğu için onay aldık.
Fatih Terim Parkı bir çoğumuzun çocukluğunu geçirdiği bir park olması nedeni ile de bizim için çok önemli ve anlamlı bir park. Bizim zamanımızda adı Filli Park olmuş olsa da hala o parkta bulunmaktan hepimiz büyük bir heyecan duyuyoruz. Dolaplarımızın bu park içinde olması da bizim için çok heyecan verici bu yüzden.
Ancak dolapları açmaktan ziyade yaşam sürelerini uzatmak çok onemli bir konu bizler için. Türkiye de yaygın olmayan Ankara'da ise bir ilk olacak olan bu dolaplar içlerindeki kitaplar eksilip yeni kitaplarla beslenmediklerinde öksüz kalacaklar. Bu nedenle biz grup olarak kendi etkinliklerimizde dostlarımızın dolaba bir bağış kitapla katılmalarını rica ediyoruz. Açılış günü bizimle olacak herkes den de bir kitap ile açılışa katılmalarını istiyoruz. "Kitapsız Girilmez" sloganımızın taşıdığı anlam aslında bu.
Dolaptan okumak üzere bir kitap alan herkesin de okuduktan sonra geri getirmesi Açık Kitap Dolaplarının sözsüz kuralı biliyorsunuz. Ama yine de geri gelmeme olasılıklarına karşı bizim daimi olarak dolabımızı kitaplarla beslememiz gerekiyor.
Dolaplar parkta bulunan Çankaya Belediyesi gorevlisince sabah açılacak ve akşam kapanacak. Yani geceleri açık kalmayacaklar. Sadece gündüz saatlerinde hizmet verecekler. Kitaplarımızı koruyabilmemiz için aldığımız bir önlem bu. Umuyoruz ki mahallemizdeki tüm dostlarımızda bu anlamlı projemize destek olacaklar ve dolaplara bizden daha çok sahip çıkacaklardır.
Afişlerimizi bir çok yere asılmaya başladı bile, çeşitli radyo ve yazılı basın kuruluşlarından da destekler geliyor. Bunun dışında İzmir Soyleşi Grubu, Change.org, Açık Radyo, Düş Hekimi Yalçın Ergir, Yaşar Sökmensüer ve pek çok kişi ve gruptan destek alıyoruz ve dolabımız ve açılışımız için yardımlarda bulunuyorlar.
21 Nisan'daki açılışımız için Face Book üzerinden herkese açık bir etkinlik tanımladık iki gunde 176 katılım oldu açılış gunune kadar da artacak, o gun buyuk bir kalabalık çocuk parkında Dolaplarımızın Açılış Panayırında olacağız.
Meral ve Yaman Okay'ı tanıyan seven herkesi de o gün açılışımıza davet ediyoruz..

Açılış Etkinliğinin Face Book Adresi :

https://www.facebook.com/events/477919522261710/






0 yorum :

Yorum Gönder