11 Mart 2016 Cuma

İSRAİLEVLERİ

Emek'teki İsrailevleri'ne, İsrailli bir firmaya ait olmasından dolayı bu isim verilmiştir. İsrailevleri'nin 1953'te milletvekilleri ve üst düzey bürokratlarının kurduğu bir kooperatif olduğu kitaplarda yazar. Kooperatifin ilk adı Dikmen Yapı Kooperatifi'dir.













Seray Kırtasiye


1. ve 2. fotoğraf İsrailevleri havuzlu çarşı; son fotoğraf ise, sanırım Başkent öğretmenevinden çekilmiş İsrailevleri'nin ilk yıllarının bir fotosu.









Tülay Çetiner Çetinkaya Arşivinden 1959




Mevhibe İzgin

İsrailevlerinde Füsun Önal yıllarda annesi ile beraber oturdu HEY dergisini hep oradaki geçlerle gündemde tutardı

Mine Kınay Sevin

Israilevleri,60.sok da 3 sene oturdum karşı komşumuz rahmetli Kamil Kırıkoğlu ydu eşide Belkıs hanım ressamdı, üniversiteye gidiyordum hey gidi günler 


Şule Akıncıbay

Oturduğumuz ev sağ üst daire  Önümüzden geçen sokağa voleybol sahası yapmıştık  Her akşamüstü kıran kırana mahalle maçları oynanırdı. Annemler de balkondan seyrederlerdi. Sepetle aşağı su sarkıtırlardı. Susayan suyunu içer maça devam ederdi.



Hülya Kahraman Melek

 RAHMETLİCENK KORAY ÜST KOMŞUM YAN KOMŞUM SUAT TAŞER KIZI IŞIK TASER ODA CUMHURİYET LİSESİNDE OKUMUŞTUR 60 SOK. FÜSUN ÖNAL OTURURDU KÖKSAL ENGÜR 3.

Aylin Budak

İsrail şirketinin tam olarak tamamlamadan ayrıldığı yanlış anımsamıyorsam Devlet Kooperatifi adı altında o dönemim milletvekilleri için yapılmış. Bahçeli'den kopamadığım için 2000-2010 yıllarında orda oturdum

Dikmen Yapı Kooperatifi adı altında kurulmuş. 1955-59 yıllaı arası sanırım. 8 yıl yaşadım, değişik anılarla..

İsrailevleri 55 yılındayapılmış. Bir İsrail, bir Türk şirketi ortaklığı ile.. Dönemin milletvekilleri için. Temeli İsrail şirketi tarafından atılmış malzemeler İsrailden getirilmiş. Ancak daha sonra dolandırılmışlar ortakları tarafından ve bırakıp gitmişler. Ortak Türk şirketi içini tamamlamış. Ses yalıtımı yoktur ve iç duvarları eğridir. Neyseki temel sağlamdır. Annem İsrail şirketinde Fransızca-Almanca tercüman olarak çalışmış, o analtır. Adı aslında Dikmen yapı kooperatifidir.


78 Sokak



Havuzlu Çarşı




Kıvanç Ateş

Israilden usta lar gelmiş idi bunlar bizim mahallede 29 sokak ev tuttular kızları var idi adı Heyva idi ben onunla arkadaşlık yapıyor idim o vesile ile inşaatlara gittik evler çok sağlam yapılıyor idi

0 yorum :

Yorum Gönder