13 Mart 2016 Pazar

28. TOPÇU ALAYI

Ertürk Mercanoğlu

1947 de 35 sokakda yaşamaya başlamışız 35 sokak eskiden otobüslerin çalıştıdı sokakdı daha sonta 7. cadden geçmeye başladılar 4. çadde yoktu evimizin bahcesinin arkasından başlamak üzere( konya yolu o zaman toprak dı ) konya yoluna kadar askeriyeye aitdi 28 topcu alayının yeriydi ve taşındılar 3 adey top koruganı vardı cocukluk orada oynuyorduk( şimdiki 90 sokakdan ) tarladan aşagıya kışın kızak ile kayıyorduk ve daha sonra orası bugday tarlası oldu Okadar çok anım varki hangi birini anlatayım şimdilik bu kadar sevgilerimle

Ayşei Yasemin Yüksel

Sanırım, mer i kan askerleri de varmış. Ben Tunalı'da büyüdüm, Emek- Bahçeli'nin o zamanlarını bimem;ama orada büyümüş arkadaşlar laf arasında öylesine konulardan bahsederken o zamanlar bizde cam kavanoz imalatı ya yok ya da yetersiz olduğundan onların attıkları kavanozları topladıklarını söyledilklerini hatırlıyorum çok eskilerde.

Gürcan Karagöz

Bahsi geçen topçu birliği UÇAK SAVAR birliği idi.Ben 1957 yılında geldiğimde sadece hurdacılar tarafından demirleri sökülmeye çalışılan koruganlar vardı. O tarihlerdeki görüşe göre Bulgarların Polatlı tarafına hava indirmesi yapacağı düşünüldüğü için birlik önlem için oraya konuşlandırılmıştı. 

Ertürk Mercanoğlu

Gürcan bey haklısınz o zamnalarda radar olmadıgı için hava akınlarınından haber almaları için Çok kuvvetli projektörler vardı bu alanda bizim evlere askerler bazan tutarlardı ev gündüz gibi olurdu hatta Anıtkabir civarında bir yerde gine bu projektörlerden vardı akşam karanlıgında projektmörler adeta havada dans yaparcasına havayı ışıkları ile tarar dururlardı like ifade simgesi ancak koruganlarda toplar vardı .. 

1 yorum :

  1. Amerikan askerleri ile sivillerinin Emek-Bahçelide olduğu doğru. En başta 1950lerin sonuna doğru Thom-Payne adlı bir firma bir sürü villa kiralamış. Hem askerlere hemde sivillere lojman olarak. Hatta 90 sokakta bir inşaat birimleri vardı. Tamir atölyesi gibi bir şey. 70lerde ve 80lerde mavi boyalı Bluebird marka otobüslerle Balgattaki üsden Emek,Bahçeliye saat başı servisleri kalkardı. Oradan da Elmadağ, Gölbaşı, Mürted, Beytepe gibi yerlere dağılırlardı. Anarşi nedeni ile hepsinin sivil giyinmeleride o zamanlar tavsiye edilmişti. Balgattaki üs sanırım 1996da kapandı.

    YanıtlaSil